Wanneer je de zorg hebt over een kind dat extra zorg nodig heeft om wat voor reden dan ook, dan moet je vaak de regels van alledag voor je kind aanpassen. Voor extra gevoelige (zorg)kinderen kunnen gewone regels, zoals bijvoorbeeld het aan tafel blijven zitten, juist averechts werken en daar probeer je dan als ouder op in te spelen, zodat alles toch rustig en soepel kan verlopen.

Maar wanneer loopt een kind nu echt te vaak van tafel en wanneer heeft het kind last van de drukte? Bestaat er geen kans dat we het kind niet meer durven te corrigeren, terwijl het eigenlijk gewoon ons uit loopt te proberen?

* Wanneer een kind echt overprikkeld is, ziet het vaak bleek en wit.

* Wanneer een kind overprikkeld is, is het zijn energie kwijt.

Het energiemetertje.

Wanneer je naast je kind gaat zitten en jezelf voorstelt dat er een metertje (zoals de benzinepeil meter in de auto) bestaat dat het energiepeil weer geeft, waar staat het wijzertje dan? In het groen of in het rood?

Wanneer je je kind vertelt dat je het gaat aaien om het tevreden te maken en je aait hem over zijn armen en benen (van boven naar beneden) om de onrust eruit te aaien, en je praat zacht en langzaam tegen hem of je zingt een zacht liedje, kan je dan het wijzertje omhoog zien gaan? Helemaal totdat het in het groen komt?

Je kunt dit metertje met allerlei trucjes weer omhoog laten gaan. Je kunt steeds opnieuw meten, bijvoorbeeld als je kind uit school komt, voor het eten, na het eten, enz. Op deze manier krijg je een goed beeld van het energie-level van het kind.

Als je hierop durft te vertrouwen kan je je kind tevreden maken voordat hij bijvoorbeeld naar bed gaat of naar een feestje.

Het is even oefenen misschien, maar het zal zeker rust geven!

Je houdt misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.