Spanningen en ruzies van buitenaf

In ieder gezin zullen momenten zijn waarin er spanningen of ruzies van buitenaf de rust in het gezin komen verstoren. Onenigheid op het werk, met de buren of in de familie kunnen er voor zorgen dat ouders overspannen en geprikkeld door het huis lopen en knorrig zijn tegen de kinderen.

Deze spanningen kunnen lang duren en kunnen een enorme druk op de kinderen leggen. Kinderen kunnen veel aanvoelen, maken eigen verhalen van half afgeluisterde telefoongesprekken en voelen zich onveilig als er slecht wordt gepraat over iemand waar ze om geven. Wanneer kinderen gaan piekeren over problemen thuis gaan ze slecht slapen, worden ze onrustig, huilen ze sneller en gaan de schoolprestaties achteruit. Dit is jammer, helemaal als het een probleem is waar de kinderen niets mee te maken hebben, bijvoorbeeld tussen jou en je baas.

Om deze spanningen zoveel mogelijk bij je kinderen vandaan te houden is het goed om met de volgende punten rekening te houden:

* Praat alleen samen met je partner over de problemen. Betrek de kinderen er niet in.

* Visualiseer een scherm of schild tussen jou en je kind, waar alleen liefde en zorg doorheen kan komen, maar geen problemen en narigheden waar kinderen niets mee te maken hebben. Op deze manier laat je ook gevoelig kinderen niets merken.

* Straal uit naar je kinderen dat je de situatie beheerst.

* Telefoneer in een aparte ruimte.

* Horen of weten je kinderen toch iets, praat er dan netjes over en houd er daarna weer over op.

* Ga bij jezelf na waar deze problemen vandaan komen. Heb je dit vaker, is er een rode draad in je leven? Komt het ergens vandaan en kan je dit oplossen bij jezelf of moet je (tijdelijk) afstand nemen van iemand, of misschien juist iets uitpraten?

Het belangrijkst is dat je deze problemen zo min mogelijk op je gezin laat terug slaan. Dit is slecht voor alle gezinsleden en zorgt voor een onstabiele thuissituatie. Houd spanningen en zorgen bij je kinderen vandaan en laat ze in alle rust opgroeien.

Je houdt misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.