Ruzie die voortkomt uit jaloezie is te herkennen aan het plotseling afpakken van speelgoed, het slaan, schoppen, bijten en knijpen van een ander kind.

Waarom doet een kind dat? Wat maakt een kind jaloers?

Ten eerste kunnen kinderen een speeltje mooi vinden dat een ander kind heeft. Op bepaalde leeftijden kunnen kinderen daar nog niet goed mee omgaan, Het is dus goed om in deze gevallen hier begrip voor te hebben en bijvoorbeeld voor een verjaardag twee kadootjes te kopen in dezelfde kleur of de kinderen met een kookwekker iedere tien minuten om beurten met het speelgoed te laten spelen.

Maar er is ook nog een andere reden die kinderen jaloers maakt. Deze jaloezie heeft niet meer te maken met de jonge leeftijd van een kind, maar blijft ook op oudere leeftijd het kind beheersen. Wanneer een kind niet wordt gezien zoals het is, moet een kind op zoek naar mogelijkheden buiten zichzelf om de aandacht te krijgen die hij nodig heeft. Wanneer een ander kind iets heeft waarmee hij die aandacht wel krijgt, zal het kind dat niet wordt gezien, dat af willen pakken. Het maakt niet uit of het hier om speelgoed gaat of om een talent of karaktertrek. Er ontstaat een aanval van het ene op het andere kind en er is dus ruzie.

Hoe voorkom je dit?

Wanneer je ieder kind in je gezin ziet zoals hij is en het kind daarbij geeft wat hij nodig heeft, is ieder kind tevreden. Een kind dat door zijn ouders erkent wordt in wie hij is, heeft weinig materiƫle spullen nodig. Het kind is tevreden en zal dus niet talen naar wat andere kinderen hebben.

Tevreden kinderen zullen minder snel ruzie maken met elkaar. Denk je dat de ruzie in je gezin uit jaloezie voortkomt, probeer dan ieder kind persoonlijk aan aandacht te geven wat hij nodig heeft. Dat kan voor het ene kind meer knuffels zijn, maar voor het andere kind een plek om zich even rustig terug te kunnen trekken.

Je houdt misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.