Hoe belangrijk is een goede band met je kindje?

Wil jij een goede relatie met je kindje? Wil je dat je kind zich goed zal ontwikkelen? Wil je dat je kind een gezond en stabiel persoon wordt? De aller-, allerbelangrijkste fluistertruc is deze: Stel jezelf open voor je kind!

Een kind dat een goede emotionele band heeft met zijn ouders

* heeft een beter inlevingsvermogen

* luistert beter

* speelt beter alleen

* slaapt beter

* is rustiger

* straalt

* lacht vaker

* is enthousiast

* is stabieler

* is evenwichtiger

* wordt minder snel gepest

* is minder snel overspannen

* kan zelf goed opvoeden

* heeft een hoger IQ

* kan problemen oplossen

* wordt minder snel ziek

* Heeft minder last van psychiatrische aandoeningen

* etc., etc., etc.

Wat er het leven van je kind ook zal gebeuren aan narigheden, als jij in de aller vroegste jeugd jezelf hebt opengesteld voor je kind, zullen deze narigheden jouw kind minder raken. Jouw kind is dan stabieler. Elk moment dat jij als ouder op deze manier aan je kind geeft, neemt niemand hem nooit meer af! Dit is een vaste basis, een rust, een continue stabiliteit waarop jouw kind zijn leven kan bouwen.

Iedere fluistermethode op deze blog is gericht op de versterking van deze band. Deze band is met elk kind aan te gaan. Ook met gehandicapte kinderen en ook met kinderen met psychiatrische problemen.

Hoe werkt het:

Wanneer je zwanger bent, of wanneer je partner zwanger is, stel je jezelf heel bewust open voor het kindje dat gaat komen. Wie het kindje ook zal zijn, het is welkom, jij zult het met jouw liefde omringen en het accepteren zoals het is. En deze boodschap zend je nu bewust uit naar dit kleine ongeboren wezentje.

Is dit moeilijk? Ja, dit is ontzettend moeilijk en daarom gaat het ook zo ontzettend vaak fout.

Waarom is het zo moeilijk? Omdat je dit nieuwe kindje los moet zien van je emoties en dat terwijl een kind krijgen het meest emotionele gebeuren is wat je in je leven overkomt.

Wanneer je jouw kindje in je armen sluit, voel je alles wat je ooit hebt gevoelt in één keer: liefde voor je baby, natuurlijk, maar ook angst. Zal het wel goed gaan? vraag je jezelf af. Je voelt verdriet, bijvoorbeeld om iemand die overleden is aan wie jij je kindje graag had laten zien. Je voelt jaloezie: waarom kijkt iedereen naar de baby en vraagt niemand hoe het met jou gaat en eigenlijk, diep in je hart, vind je de baby op je schoonvader lijken.

En deze gevoelens zullen bij het opgroeien van je kindje steeds opnieuw weer terugkomen.

Kan je kindje er iets aan doen dat jij deze gevoelens hebt? Nee. En jouw kindje probeert ondertussen enthousiast contact met jou te maken om een band op te bouwen. Dat is namelijk het eerste wat het kindje nodig heeft om te kunnen leven. Maar al deze gevoelens staan daar tussenin. Deze gevoelens zijn er, je kunt er niets aan doen
dat je ze hebt, maar je kunt ze wel accepteren en er mee om leren gaan. Iedereen heeft het namelijk, het
hoort bij het leven.

Hoe rustiger deze gevoelens in jou zijn, hoe rustiger jouw baby, jouw schoolkind, jouw puber zal zijn. Want je kind zal zijn leven lang dit contact met jou zoeken. Daar bouwt het kind op. Ben jij hierin stabiel, dan is je kind ook stabiel.

Wanneer jouw leven soepeltjes voorbijglijdt, is dit allemaal best vol te houden. Maar wanneer je leven op zijn kop wordt gezet door welke gebeurtenis dan ook, of misschien wel door meerdere heftige gebeurtenissen achter elkaar, probeer dan maar eens je hoofd koel te houden.

In deze blog dus allerlei FluisterFoefjes om steeds weer opnieuw dit contact tussen jou en je kind te verstevigen. Foefje 1 heb je al te pakken: Werk aan deze band met je kind. Want iedere extra dag dat jij dit volhoudt is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling!

Je houdt misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.