Kleine kinderen, grote volwassenen, gehandicapten, baby’s, zieken en alle anderen op deze aarde, niemand vindt het leuk om plotseling aangeraakt te worden.

Mensen die verzorging nodig hebben vinden het fijn om te weten wat je gaat doen. Ook al kunnen deze mensen niet praten, niet zien, niet horen of zijn ze ergens anders minder goed in dan jij.

Een blinde bejaarde heeft het door wanneer je hem met rolstoel en al met zijn gezicht naar de muur in een hoekje zet, ook al is het maar voor even. Ook het verschil van in de zon of in de schaduw staan, wordt natuurlijk altijd gevoeld.

Mensen die op bed liggen kunnen hun hoofd niet alle kanten op draaien, zij kunnen schrikken van iemand die plotseling bij hun bed staat. Mensen met bepaalde handicaps kunnen niet onthouden wat achter hen is. Komt er iemand plotseling van achterlangs in hun gezichtsveld, dan kan dat heel beangstigend zijn. Helemaal schrikken wordt het wanneer je dan ineens wordt aangeraakt.

Wanneer je iemand verzorgt, houd dan altijd tekening met het feit dat jij groter bent. Jij staat naast de rolstoel, over het bed heen geleund en bij een kind ben je automatisch altijd de grootste.

Behandel degene die je verzorgt met respect, ook baby’s en gezonde kinderen. Ook demente blinden. Iedereen. Vertel dat je er aan komt, zeg wat je gaat doen, praat terwijl je aan het verzorgen bent en straal veiligheid en geborgenheid uit. Zorg dat de ander zich verzorgd voelt.

Je houdt misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.