Blijf altijd praten, contact geeft rust

Praten is een dagelijkse bezigheid waar we eigenlijk helemaal niet bij nadenken. We gebruiken het spreken onder andere om te vragen, om onszelf te uiten en om uitleg te geven bij wat we graag zouden willen. Praten is goed. Praten helpt als we verdrietig zijn, praten kan bij onrust in je hoofd helpen om alles weer op een rijtje te krijgen.

Praten kan ons daarnaast een gevoel van verbondenheid geven, wanneer we even lekker met vrienden aan het kletsen zijn. Maar praten heeft nog veel meer functies dan je op het eerste gezicht zou denken. Je kan het spreken gebruiken voor een heleboel dingen.

Praten tegen je zwangere buik: Wanneer je praat tegen je zwangere buik of tegen de zwangere buik van je partner dan leg je contact met je baby. Ook al snapt de baby helemaal niets van de woorden die jij zegt, toch voelt je kindje dat jij jezelf openstelt. En dat is het allereerste begin wat telt bij communicatie. Het openstellen voor elkaar. Wanneer je in gesprek gaat met iemand, stel je jezelf open voor die ander. Er groeit verbondenheid. Later, wanneer de ongeboren baby groter wordt, gaat het ook de stemmen van de personen herkennen. De stem van mama natuurlijk als eerste, maar ook de stem van papa en de stemmetjes van broertjes en zusjes. Zo raken alle stemmen vertrouwd en ontstaat er al voor de geboorte een band tussen de gezinsleden. Na de geboorte herkent de baby deze stemmen en zal zich gelijk vertrouwd voelen.

Praten tegen je baby. Praten tegen je baby is van enorm belang. Ook hier geldt dat je je openstelt voor je baby wanneer je praat. Dit is het belangrijkste punt. Daarnaast is het van onmisbaar belang voor de taalontwikkeling van je kindje. Het gaat dus helemaal niet om het begrijpen van de woorden, maar veel meer het contact leggen met het kindje en om de ontwikkeling van de klanken in het brein van het kindje. Door constant tegen je baby te praten houd je het kindje ontspannen. Je zult begrijpen dat wanneer jij heen en weer loopt, je kindje optilt, uitkleedt en in bad stopt zonder ook maar een woord tegen je kind te zeggen, je kindje steeds opnieuw moet ontdekken wat jij wilt en doet en daardoor minder ontspannen zal zijn. Wanneer jij steeds opnieuw zegt wat jij doet, wat je gaat doen en daarmee contact maakt met je kind, vertrouwd je kindje jou en zal veel meer ontspannen zijn. Ook wanneer je zo weg moet en eigenlijk weinig tijd hebt. Door steeds weer te praten met je kindje zorg je dat je kindje open staat voor contacten en doordat je kindje op dat moment openstaat, leert het veel sneller. Woorden, klanken en beelden. Maar ook tijd.

Wanneer jij je kindje aan het verzorgen bent en constant praat, zeg je automatisch zinnen als: even de zeep pakken of even je shirt aan doen. Hierdoor leert je kindje hoelang ‘even’ duurt. Maar ook dat je steeds zal terug komen, ook als je even naar het toilet bent. Hierdoor leert je kindje wat tijd is. En dit is later onmisbaar voor het leren plannen. Maar vooral geeft het je kindje vertrouwen. Vertrouwen in jou. In het feit dat jij goed voor je baby zorgen zal en dat het dus rustig en ontspannen kan zijn . En zich alleen bezig kan houden met groeien en leren.

Maar niet alleen voor baby’s is het goed om te praten. Voor iedereen en alles is het constant praten goed. Praat tegen ouderen van dagen, vertel iedereen waar je mee bezig bent en wat je gaat doen. Bijvoorbeeld: Wat zullen we vandaag eens aantrekken, wilt u deze rok aan met dat blouse of die mooie broek? Ook al krijg je geen reactie, toch blijft praten altijd goed. Praten tegen zieken, tegen mensen in coma, tegen dieren is van groot belang.

Vertellen wat er gaat geburen en hoe lang het gaat duren geeft mensen een rustig en beheerst gevoel.

Praten is zeer waardevol voor de ontwikkeling, het geeft een gevoel van geborgenheid, het versterkt de hechtingsbanden en is een veilige en goed werkende pijnstiller, zonder bijwerkingen.

Je houdt misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.