Wanneer kinderen in een lastige periode zitten, kan het voorkomen dat je dagenlang alleen maar aan het strijden bent met je kind. Wanneer dit lang duurt, levert het schade op aan de band tussen jou en je kind. Het is dus belangrijk dat je dit doorbreekt en dat je probeert je kind weer op een positieve manier te benaderen.

Kinderen die druk en lastig zijn, krijgen bijna geen enthousiaste en motiverende reacties meer van hun omgeving. Iedereen is knorrig, afwijzend en geïrriteerd. Deze houding van de omgeving maakt dat het kind gaat denken dat het er niet bij hoort, dat het een stout kind is en dat er iets aan hem mankeert. Deze gedachtegang maakt het kind alleen maar drukker en dwarser. Het is de taak van de ouders om dit te doorbreken.

Allereerst ga je natuurlijk op zoek naar de oorzaak. Waarom voelt je kind zich niet lekker en wat is er gebeurd dat je kind zo uit zijn doen is geraakt. Soms kan je dit niet gelijk voor je kind oplossen, maar het geeft jou wel begrip voor de onrust die jou kind voelt. Je kunt er samen over praten.

Natuurlijk kan je in sommige langdurige lastige situaties niet constant diep met elkaar hierover praten. Ook dat kan het kind als vervelend ervaren en daar kan je kind ook weer onrustig van worden. Toch moet je je kind laten voelen dat je er bent, dat je je kind steunt en dat je weet dat het moeilijk is. Op deze manier blijft je kind het rustigst.

Je kunt dit met kleine gebaren tussendoor even aan je kind laten voelen. Raak je kind in het voorbij gaan aan, even op de schouder, bij de arm of op de rug. Die dit met een liefdevolle- en warme hand. Steeds wanneer jij je kind even aanraakt, weet je kind dat jij er bent en dat je je kind steunt. Daarnaast wordt het kind door jouw aanraking even uit zijn gedachtegang met zorgen en onrust gehaald. Raak het kind daarom niet bij het hoofd aan, maar lager bij het lichaam. Zo ‘zakt’ het kind even terug in zijn lichaam, uit zijn hoofd met alle hersenspinsels. Dit geeft rust en kalmeert. Let steeds op of je kind de aanrakingen wel fijn vindt en hoe je kind er op reageert.

Vindt je kind het heel erg fijn? Neem dan eens de tijd en wrijf het wat langer over zijn armen van boven naar beneden, zodat je kind voelt waar zijn lichaam stopt en de wereld begint. Je kunt hem ook over zijn rug wrijven. Zo wrijf je de moeheid er uit. Maak je kind op deze manier rustig en geef het steun in lastige tijden.

 

Je houdt misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.